10 zajímavostí o česneku

10 zajímavostí o česneku

Send by e-mail
  • Je zdravý, v kuchyni se bez něj neobejdeme a prý odhání zloděje. Jelikož ho máme moc rádi, vybrali jsme pro vás o něm 10 pikantností.
     
    1) Česnek se prý poprvé objevil v Kirgizské poušti na Sibiři asi před sedmi tisíci roky. Poté byl dovezen do starověkého Egypta, kde ho dostávali k jídlu otroci, kteří stavěli pyramidy. Česnek měl zabránit epidemiím. Římským vojákům se přiděloval česnek, aby podnítil jejich bojové nadšení, ale spíš to bylo hygienické opatření.
     
    2) Za palčivou chutí česneku stojí silice alicin. Uvolní se teprve poté, co česnek rozmačkáme nebo nakrájíme. Čím víc je česnek rozmělněný, tím je ostřejší.
     
    3) Pokud nemáte rádi ostrou chuť česneku, nebo vás z něj dokonce bolí žaludek, vyzkoušejte tip z italské kuchyně. Stroužek oloupejte, jen dlaní rozmáčkněte a celý ho opečte na oleji. Vyjměte ho a teprve poté postupujte podle receptu.
     
    4) Přehnali jste to s česnekem a pořád ho cítíte? Napijte se mléka nebo rozžvýkejte kousek petrželky či máty.
     
    5) Česnek nepatří do lednice. Ideální teplota pro skladování je 18-20°C, při ní česnek neraší. Zkuste česnek zaplést do copu a postupně odřezávat. Ostatně lidé dřív věřili, že česnek zavěšený v domácnosti odhání všechno zlo včetně zlodějů a závistivců.


     
    6) V tradiční čínské medicíně se česnek používal jako hlavní součást léčby při všech běžných onemocněních. Perští lékaři považovali česnek za účinný protijed na hadí uštknutí, vzteklinu a kousnutí štíra. 
     
    7) Česnekovou polévku mívaly naše prababičky na stole velmi často. Říkaly jí oukrop a přidávaly do ní brambory, majoránku a vepřové nebo husí sádlo.

     

    8) Lahůdkou je mladý česnek. Má krátkou sezonu na jaře, těsně před tím, než rostlina pustí výhonek. Vypadá jako jarní cibulka, odlišuje ho jen chuť a vůně. Výborný je grilovaný nebo podušený na másle.
     
    9) Při tepelné úpravě se česnek nesmí připálit, je pak hořký. Opékejte ho proto jen na mírném plameni do světlezlaté barvy.

    10) Potřebujete oloupat víc česneku najednou? Vezměte dvě mísy nebo dva hrnce o stejném průměru, palici česneku rozdělte do stroužků, vložte do misky, přiklopte druhou miskou a 20 sekund třeste. Hotovo!
     
    Krémová česneková polévka
    2 lžíce másla
    malá cibule, nakrájená nadrobno
    3 stroužky česneku, na plátky + 1 stroužek česneku, drcený
    2 menší brambory, nakrájené na malé kostky
    300 ml vývaru
    400 ml mléka
    sůl a pepř
    100 ml smetany ke šlehání
    krutony z bílého pečiva
     
    Máslo rozehřejte v hrnci a opečte na něm doměkka pokrájenou cibuli. Přidejte plátky česneku a míchejte ještě další minutu. Vhoďte kostičky brambor, zalijte vývarem a mlékem. Osolte, opepřete a uvařte, aby brambory změkly. Pak rozmixujte, zjemněte smetanou, vmíchejte prolisovaný stroužek česneku a podávejte s krutony.
     
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.