Zahrádky včera a dnes

Zahrádky včera a dnes

Send by e-mail

 
 
  • Autor: Milan BallikNové časy přinášejí nové možnosti. I v oblasti pohostinství. Bohužel, některé radosti dob minulých díky tomu mizejí. Odstrkují je mnohdy nelogické, smyslu postrádající zahrádky-nezahrádky uprostřed metropole, bez kouska zeleně, prosté vší poetiky. Při okrajích města nebo v jeho blízkosti se však některé fenomény výletů za gastronomií uprostřed přírody doposud zachovaly. Projděme se těmi místy, okusme atmosféru časů, kdy se nespěchalo, a nedělní oběd pod vzrostlými stromy býval pravidelnou kratochvílí. Zkusíme vyhledat ty, které dodnes přinášejí potěchu stovkám přišedších. 

    V Kunratickém lese jsou to kupříkladu U labutě, nebo U krále Václava IV. Prvně jmenovaná, se zmínkou už v roce 1499, se po rekonstrukci v roce 2009 změnila v elegantní podnik téhož jména s širokým spektrem služeb. Hosté se sice nepovozí na lodičkách v blízkém rybníku, ovšem už si nemusí nosit zásoby jídla z domova. Dnes si tu můžete na komorních terasách dopřát některou z úhelných krmí české klasiky. Třeba jelení kýtu na smetaně s domácím zvěřinovým knedlíkem a ostružinami.



    Podnik, jemuž propůjčil jméno jeden z Lucemburků na českém trůně a počátky jehož existence leží hluboko ve středověku, je populární podnes. Sám Václav IV. sem prý často a rád zajížděl na svůj letohrádek. Dnes se zahrada těší velkému zájmu hostí, kteří si tam pochutnávají třeba na kachních játrech na cibulce s jablky a majoránkou podávaných s opečeným toastem, zapíjených skvělým tankovým ležákem. 



    Nevelká, ale sympatická je terasa u hotelu s pivovarem v Davli. Dodnes zachraňuje pověst všech podniků, které zde před vznikem vltavské kaskády obléhaly stovky trampů i „mastňáků“, dopravených sem parníkem nebo posázavským expresem. Restaurace dodnes nabízí vedle pohledu na soutok Vltavy a Sázavy i slušnou paletu českých specialit. Jak by se vám ke sklenici řízného Davelského ležáku líbila pro začátek „jen“ pivovarská topinka s masovou směsí a sýrem?!



    Velkou popularitu má mezi klientelou restaurace u říčanského rybníku. V rozmarné atmosféře, prvorepublikové plovárny, která si kdysi podmanila Oldřicha Nového, vám zde podají úžasné králičí ledvinky restované se slaninou, šalotkou, chilli a červeným vínem.
    Velkým skokem se přesuneme do Šárky. I zde už mnoho let existuje podnik, kde si v malebné zahrádce na břehu potoka doplňují spálené kalorie ušlí turisté. Teplá šunka od kosti či matjesy s cibulí jsou nejlepším základem pro úžasně ošetřený ležák ze Svijan. 



    Sluší se ale připomenout i restaurace nové, které převzaly a dále nesou korouhev někdejších oblíbených zahrádek. Alespoň krátce. Bylinkami provoněná Babiččina zahrada v Průhonicích s umně inovovanou nabídkou, přísně klasická Fričova Na Pekárně - ta je v Čakovičkách, nebo poetická Babiččina beseda v Klánovicích. Co jim chybí na tradici a létech, nahrazují plnou měrou kouzelným prostředím a nevšední, s péčí odvedenou českou kuchyní. 
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.