Vánoce, silvestr... A co dál?

Vánoce, silvestr... A co dál?

Send by e-mail

 
 
  • Autor: Milan Ballík
    Ať trávíme Vánoce a příchod nového roku u moře, na horách, v restauraci či doma v lenošce u ne vždy atraktivních televizních pořadů, pokaždé jde o jedno. Všechny ty dny bývají spojeny s pořád rozšířeným fenoménem doby, obžerstvím.

    O Štědrém večeru to ještě natolik nepropuká, možností přece jen není tolik. Salát a kapr, u těch, kdo rybám moc neudělají potom řízek. Když však ještě ráno cítíte kterak vnitřnosti úporně zápasí s večerní náloží, trochu se podivíte. „... přece jsme toho tolik nesnědli, miláčku?! Já měl dva kousky ryby, no a pár lžic salátu... Nebo ne?" Ovšem zapomněli jste možná na vrchovatý talíř polévky a v ní půlku osmažené houstičky, možná ještě pár chlebíčků navrch. A potom u televize kradmé lovení tu cukroví, tam oříšků a ještě jinde čokoládových ozdob ze stromečku z táců na stolku. Tak, aby byly pěkně po ruce.

    Podobné to patrně bylo i oba další svátky. Na Hod boží vydatný oběd, často svíčková, na Štěpána pak možná kdysi tradiční husa nebo kachna. Aby prý neuletělo štěstí.
    Sotva se jakž takž vzpamatujete, je tu silvestr. Silvestrovský večer je pestřejší, restaurace opouštějí českou klasiku a často ordinují všemožně propletenou nabídku. Předhánějí se v originálních meníčkách, kde nechybí položky z exotických kuchyní, pokud možno nevídané a překvapující - a přiznejme, ne vždy nadšení budící.  Přesto po prvních dvou hodinách už opět praskáte ve švech, ale... "nedej si to, když je to tak dobré, navíc jsme to už všechno předem zaplatili".  Pozici české tradice zachraňuje půlnoční ovar s vejmrdou a talíř novoroční čočky, samozřejmě s uzeným nebo aspoň vejcem. Ráno pak tiše proúpíte polykáním cholagolu, v lepším případě zkusíte fernet. Při novoročním obědě nejspíš nebudete ve formě, k duhu tak přijde pouze „zdravotní" česnečka. Mezi sousty ale možná tiše odříkáte jedno z předsevzetí,  „... s tím přejídáním musím letos něco udělat!!!"

    Životnost však mívá takový slib zhusta jen jepičí. Jak se tedy poprat sám se sebou? Dieta asi není to pravé, ta chce fakt silnou vůli. Možná byste mohli, při vzpomínce na silvestrovskou exotiku, zkusit vrátit se do formy přes českou kuchyni. Nehrozte se, důsledně jen tři chody, bez odpoledních salámových svačin a jen s lehkou večeří. Česká kuchyně vám udělá dobře, znáte ji, tělo je jí v podstatě uvyklé. Navíc v posledním čase se k ní přiklonila řada ne špatných restaurací. Poznáte je snadno. Na jejich korouhvi se skví logo pochopitelné, snadno čitelné značky kvality - Czech Specials - se srozumitelným programem. A právě mezi nimi jsem vybral malou přehlídku ze všech restauračních konceptů a všech koutů republiky. Zkuste si ve vašem okolí či při víkendovém výletu jednu najít a zkusit po orgiích okolo konce roku terapii dobrou českou kuchyní...



    Gourmet Restaurant Villa Patriot Mariánské Lázně
    slepičí vývar, maso, nudle a zelenina
    bažantí prso pečené v Lardo špeku se zauzeným pyré, brusinkami a růžičkovou kapustou
    dukátové buchtičky, vanilkový krém 

    U Rudolfovy kratochvíle Zámek Zbiroh
    hovězí consommé s tyrolským játrovým knedlíkem
    jelení ragú s rybízem a karlovarským knedlíkem
    císařský trhanec s rozinkami a meruňkovým pyré



    Radniční sklípek Liberec
    česnečka z uzeného a vepřového masa s chlebovými krutóny a kousky sýra – podávané zvlášť
    svijanský pivní guláš z hovězích líček, zahuštěný střídkou chleba, radniční žemlový knedlík, čerstvá cibulka
    tvarohové lívance s omáčkou z lesního ovoce a tvarohovým smetánkem

    Hotel Horizont Pec od Sněžkou
    krkonošské kyselo, tradiční krkonošská polévka z chlebového kvásku
    svíčková na smetaně s buclatým houskovým knedlíkem, doplněná brusinkami, citronem a čerstvou šlehačkou
    krakonošův oheň z vepřové panenky nakrájené na nudličky, restované s cibulí doplněné smetanou a chilli, podávaný s bramboráky a restovanou chilli papričkou



    Restaurant Kaskáda OC Forum Nová Karolína Ostrava
    zapečený kozí sýr na listovém salátu, se sladkým pórkem a ořechovým olejem
    ručně dělané bramborové knedlíky plněné uzeným masem, podávané na špenátu nebo se zelím, sypané smaženou cibulkou
    palačinky dle nabídky

    Hotel Duo Horní Bečva
    domácí paštika, dřevorubecký chléb, brusinky
    valašské halušky s brynzou a uzenou slaninou
    tradiční valašské frgály



    Usedlost Pod vinohrady Hlohovec
    marinované filety ze pstruha s kořenovou zeleninou, fenyklem a badyánem
    konfitované kachní stehno, brusinkový kompot, omáčka z červeného vína, chlupaté knedlíky
    tvarohové knedlíky s borůvkami

    Lovecká chata Hluboká nad Vltavou
    consommé z bažanta
    dýňové pyré, marinovaná dýně, kapusta a cibulky
    hřbet z divočáka s kaštanovým pyré s šalotkovou marmeládou, cibulový chips, demi glace s jalovcem a šustka



    Restaurace Pod Zámkem Průhonice
    telecí jatýrka restovaná s houbami, šalotkou a silnou vinnou redukcí
    filírovaná vepřová panenka s teplým celerovo-jablkovým kompotem a smetanovým bramborem
    pohár "Karamel" - vanilková zmrzlina, karamel, šlehačka, pražené lískové oříšky

    Malešický mikropivovar Praha 10
    zvěřinová paštika, kandovaný pomeranč, brusinkový gel, ošatka pečiva
    gulášová polévka s kousky hovězího krku a pečenými bramborami
    vepřová líčka dušená v černém pivě, marinovaná cibulka, křenová smetana, ošatka čerstvého chleba

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.