Regiony na talířích Czech Specials

Regiony na talířích Czech Specials

Send by e-mail

 
 
  • Autor: Milan Ballík
    Jakkoliv regionální gastronomii, pokud nejde pouze o prázdné heslo na jídelních lístcích, není snadné definovat, přece jenom existuje. O to, aby pohostinství toho kterého regionu bylo jak náleží zviditelněno, usiluje už jedenáctým rokem značka Czech Specials.

    Agrární produkce je všude víceméně táž. Shodné produkty, podobné půdní a klimatické podmínky, historicky zažité receptury. Lze v těchto kulisách vůbec o regionální kuchyni hovořit?



    Ano, lze. Zejména v posledním čase, kdy se do tohoto trendu zapojuje stále více farmářů, kdy stále více restaurací staví na kuchyni těch míst, kde se nacházejí.

    Jak je na tom z tohoto pohledu západní cíp naší republiky? Pro zachycení co nejvíce informací projdeme hned tři sousedící turistické regiony.

    Západočeské lázně jsou turisticky významná oblast, která má pro značku Czech Specials (dále jen CzS) velice nadějný potenciál. A to nejen skrze rozšířené lázeňství. Certifikovaných restaurací zde působí celkem pět:
    Statek Bernard Královské Poříčí, Tusculum Karlovy Vary, Restaurant Doma hotelu Villa Regent Mariánské Lázně, Gurmet hotel a restaurant Villa Patriot Mariánské Lázně a Zámecký pivovar Chyše.


     
    Plzeňsko a Černý Les je region poměrně silně frekventovaný, zejména sama Plzeň a západní část území. To nabízí slušné možnosti jak pro restaurace, tak pro farmáře. Restaurace se značkou CzS jsou zde v tuto chvíli tři. Plzeň potom má pro tisíce turistů neopakovatelné kouzlo, coby světové hlavní město piva.
    Pivovar-hotel-restaurant Modrá Hvězda Dobřany, Restaurace U Majáku Plzeň a Zámek Zbiroh.


     
    Oblastí s patrně nejvyšším zájmem turistické klientely - jak domácí, tak zahraniční - je turistický region Šumava. Úžas budící přírodní scenérie, kouzelné řeky, historická města, silný podíl agrární produkce, se živočišným segmentem vysoké kvality. Restaurace označené logem CzS zde najdeme tři, Hotely Srní Srní, Hotel České Žleby Stožec a Jakub Restaurant českokrumlovského hotelu Krčín.
     


    Z bezmála stovky farmářských hospodářství ve zmíněných regionech - bráno tentokrát podle administrativního členění -  se cestou  "... z farmy na stůl" daly zatím nejméně tři restaurace. Zámecký pivovar Chyše spolupracuje, krom sezónního pěstování vlastních bylin, se společností Jatka Žlutice Josefa Pohankovicse na bázi vepřového a hovězího masa.
    Mariánskolázeňská restaurace Doma využívá ve své nabídce výběr ze široké nabídky rybích sádek Josefa Jirouška ve Valech u Mariánských Lázní.



    Nejdále je patrně Tusculum. Kromě masa a zeleniny z vlastních farem je napojena na farmu Zephyr Františkovy Lázně, která je jejím dodavatelem drůbeže. Dále jsou propojeni také se společností KV Ryby, kde majitel a chovatel Radek Hloušek nabízí vskutku atraktivní sortiment. Šéfkuchař v Tusculumu také v menu důsledně upozorňuje, když jde o recepturu s farmářskou surovinou. Ze současné nabídky je to kupříkladu uzený úhoř, citrusová redukce, kváskový chips v sezónním, nebo kachní prso sous vide, hoisin omáčka, salát, quiche v degustačním menu.



    Vzhledem k faktu, že značka Czech Specials prošla v roce 2018 významnou změnou, a počet certifikovaných restaurací pomalu nabírá na někdejším počtu, není spojení restaurací s farmáři už pouhým světlem na konci tunelu, ale jeví se pro českou kuchyni jako více než nadějné. 

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.