Pod korouhví českého pohostinství na Královské cestě

Pod korouhví českého pohostinství na Královské cestě

Send by e-mail

 
 
  • Autor: Milan BallikDonedávna jsem měl velký problém. Kam pozvat přátele ze zahraničí, ale nejen je, na opravdu ryzí českou kuchyni se vším všudy. Pokud s touto situací také zápasíte, už nemusíte. 
    V jednom z domů Univerzity Karlovy existuje od nepaměti restaurace U supa. Past na turistu, řeknete si možná. Patrně ano, ovšem po nedávné změně provozovatele a rekonstrukci na podzim roku 2016 se z historického podniku stala „past“ vpravdě královská, do které jsem se rád nechal chytit. 
    Působivý středověký interiér, měděné věže doširoka rozkročeného minipivovaru pod umně štukovaným stropem, lákající vůně vařeného spodně kvašeného ležáku. Už to samo o sobě budí zvědavost. Pokud nahlédnete do nabídky, už nechybí mnoho, abyste usedli.  Pilíře tradičních receptur české kuchařské školy jakoby na vás volaly: ,,zkuste mě ochutnat, stojím za to!“. Udělejte to, poutače mají pravdu. Mimořádně chuťově věrné, hutné omáčky, k některým nadýchané knedlíky – velké téměř jako samy talíře, brambory připomínající zlatá léta bramborářství na Vysočině. K věrně provedeným jídlům tu platí i bonus, který stále ještě podepisuje záruku autentičnosti, otesánkovská velikost porcí. Ta je taková, že ač nejsem zrovna střídmý dietář, svoji roštěnou na houbách jsem nezvládl a s lítostí nechal polovinu přílohy. Maso ale – bylo alespoň dvousetpadesátigramové, jestli ne rovnou „na tři sta“ (vepřová kotleta zapečená lepkavou pivní omáčkou dokonce na 350 gramů) - jsem zdolal a nestydět se, vylízal bych i poslední krůpěj úžasné omáčky. Soused vedle s nadšením provolal heslo až rouhačské – „… takovou svíčkovou nedala pokaždé ani maminka…“, oznámil halasně lokálu nad dočista vyjedeným talířem. 

    Zní to jako placená propaganda, a také je! Tedy nikoliv placená, vytryskla z ryzího potěšení nad tím, jak někteří restauratéři přistupují ke svému poslání.  Pokud jim toto nadšení a úsilí vydrží, je jasné jedno. Do adresáře podniků s bezezbytku odvedenou kuchyní, vycházející z nejlepších tradic našich kuchařek, si zapište ten v Celetné. Vyřešili tam za vás dilema, kam na ni bez obav zajít. 
    Jedna skutečnost možná trochu přibrzdí vaše rozhodnutí. Ale jen napoprvé. Oproti všem podbízivým dumpingovým cenám, které panují v mnoha restauracích v centru, tady pracují s evropskou úrovní. Kvalita a velikost porcí ji ospravedlňují. Za tu korunu dostáváte „korunu dvacet“, mám za to. Navíc, zvykněte si. Čeká nás to všude, řekl bych. 

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.