České ovoce – symbol nejen prázdnin

České ovoce – symbol nejen prázdnin

Send by e-mail

 
 
  • Autor: Milan BallíkVedle třešní, provázejícími vstup do prvních prázdninových dnů, je dalším symbolem osvěžení v letních vedrech kupodivu zelenina. 



    Skutečně, meloun, totiž, který je jistě vítanou pochoutkou i osvěžením v letních vedřinách, je botanicky opravdu zeleninou. Po jahodách a vedle třešní, se kterými se na pultech obchodů či tržištích potkává zhruba ve stejné době, je patrně nejvyhledávanější prázdninovou lahůdkou. I když obsahuje až pětaosmdesát procent „pouhé“ vody, dokáže dodat i nějakou tu kalorii a vitamín. Takže nejen příjemné mlsání, ale i zdroj tělu potřebných látek. 

    Projděme si ale druhy a odrůdy ovoce, které zraje v českých sadech. Vynecháme importované exotické. Divoce rostoucí borůvky a brusinky však svůj význam v nabídce jistě mají. Potom vypadá česká scéna tuzemského ovoce následovně. 



    Od angreštu po višeň registruje Státní odrůdová kniha 17 druhů ovoce v celkem 358 odrůdách. Vezměme ale v potaz, že se pěstují i další neregistrované sorty. Vybavuje se mi teď jenom josta (srstka angrešt x černý rybíz), ještě asi aronie. Daleko širší, než avizovaných devět odrůd, je škála u jahodníků. 

    Ale ať či tak, za těmi čísly se ukrývá nepřeberné množství využití toho, kterého ovoce pro gastronomické účely. Sirupy, marmelády, šťávy, pekárenské produkty … Stále více po nich sahají i kuchaři, vidíme to na mnoha lístcích, kdy ovocné omáčky bývají často zpestřením chuti steaků, například. A kde je cukrařina, která se bez ovoce vlastně neobejde? Co jen dortů, pohárů, zmrzlin, můžeme zaznamenat. I pouhý jeden příklad od každého by vydal na pěkných pár svazků. 



    Podívejme se spíš na ovoce v toku léta. O jahodách a melounu, už řeč byla. Po nich přicházejí na řadu letní jablka, nádherně osvěžující. A jejich trhání v dětství?! Nedozrálé plody bývaly provokativně kyselé, pravda. Ale protože vlastně zakázané, tak výborné. 

    Maliny jsou dalším druhem spojeným s časem sladkého nicnedělání - řeč je o školním věku. I ostružiny, v lese potom borůvky či brusinky. Pomalu se, přes první hrušky přesouváme k ořechům, a to už je trochu smutné. Když dozrávají, je s prázdninami konec. Ale ne s ovocem, jednak přicházejí na pořad podzimní odrůdy jablek a hrušek, borůvkový koláč nás provází v tom čase pravidelně. 



    S přihlédnutím ke spotřebě na hlavu a rok u nás – v roce 2016 to bylo 84 kg čerstvého ovoce, a domácí produkcí – necelých tři sta dvacet tisíc tun, se stále více otevírá prostor pro dovozce. Neúroda po jarních mrazících, sucho, nedostatek pracovníků na sklizně, i nízké výkupní ceny jsou faktory, hrající pro ně. Svou roli hraje i jakost. Trendy po prosazování regionálních výpěstků tento faktor dá se říci eliminují. Hodně ve věci dělá také náš zpracovatelský průmysl. Mrazírny a konzervárny zaručují, že i po sezóně máme možnost vychutnat si tuzemské ovoce. Mnohdy lepší čerstvého. 



    Sečteno, podtrženo. Přes sebesložitější podmínky, jimž čeští ovocnáři musí čelit, tuzemské ovoce na český stůl patří, a vždycky patřit bude. A to jsem ani nezmínil naše meruňky, švestky, …
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.