Ana Roš - inspirace rodným krajem

Ana Roš - inspirace rodným krajem

Send by e-mail

 
 
  • Autor: Milan Ballík
    26.11. 2018 proběhlo už popáté Sympozium Culinary Prague. V nových podmínkách, s vyšší účastí, hlavně však jako pokaždé s mimořádným souborem kuchařů světového renomé. Nechci zde nyní detailně popisovat celý jeho průběh. Ovšem v souvislosti s tím, kterak se u nás stal totemem snad každého kuchaře pojem "regionální", bych přece jen rád vzpomněl jednoho účastníka. A to, co regionálnost znamená, je-li jaksepatří uchopena coby součást kuchařovy filozofie.

    Nechybělo moc, a stala by se diplomatkou, nebo součástí Unijní úřednické armády v Bruselu. Ana Roš je totiž vzácně vzdělanou, sofistikovanou ženou. Vystudovala diplomacii a krom dalšího se domluví pěti jazyky.



    Naštěstí pro všechny labužníky však onen osudový krok do bruselské mašinérie "klotových rukávů" neučinila.
    Po letech potkala kamaráda z dětství. Ten shodou okolností právě převzal po svém otci usedlost Hiša Franko.

    Místo do Bruselu tedy zamířila Ana s Valterem do svého rodného místa. Tam, v kouzelném údolí sužovaném zemětřeseními, ovšem přebohatém na zdroje surovin i inspirací, pro Anu tak důležitých, vybudovali svérázný penzion s mimořádnou kuchyní. V historické budově, ještě nedávno se pozvolna rozpadající, našla svůj smysl života.



    U sporáku pak jakoby vedle sebe stály dvě Any. Jedna exaktní, technicky precizní, až roboticky dokonalá. Druhá emotivní, k působení ducha stošedesátileté budovy a omamujícího vlivu okolní přírody extrémně vnímavá, věčně pochybující. Výsledkem jsou jídla napohled až pohádkově poetická, chuťově pak optimálně vyladěná, vždy s nekompromisní dokonalostí zvládnutá. Pokaždé však vycházející z darů, které nabízí kraj, který Ana tolik miluje. Minimálně upravované vstupy jimž ponechává jejich rustikální vlastnosti, jsou úhelnými bázemi jejích originálních kreací.
    Ana často přednáší v zahraničí, zejména ve Francii (Les Rencontres Internationales de la Gastronomie, Les Etoiles de Mougins, Paris des chefs), Itálii (Identita golose, Squisito!, Il gusto in Scena), Švýcarsku i USA. Vařením coby terapií také pomáhá drogově závislým.



    Je členkou projektu "Cook it Raw", který zahrnuje některé z nejlepších kuchařů na světě, jako jsou Redzepi, Barbot, Inaki Aizapitare, Alex Atala, Daniel Petterson. Projíždí země s originálními etnickými kuchyněmi a studuje jejich suroviny, vlastnosti i receptury. Z nich čerpá nové zkušenosti, a citlivě je roubuje na možnosti, které jí dává kraj, v němž žije. Údolí Soča, které je jí věčnou inspirací. Kde, za objevení a využití jeho darů nastoupila cestu, která ji dovedla podle výsledků prestižního hodnocení San Pellegrino k titulu nejlepší světové kuchařky v roce 2017. 
    Kam také za ní a její kuchyní dnes a denně míří tisíce mlsných z celého glóbu.
     
    Zdroje: Best Cultural Destinations a ©Filip Mráček, Cloudesign, fota 7-8

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.