Jaro a chřest v hlavní roli

Jaro a chřest v hlavní roli

  • Autor: Milan BallíkPochutnávali si na něm ve starém Egyptě, nechyběl při procovských tabulích římských patriciů. Coby náš excelentní exportní artikl dobýval kuchyně c. k. říše, ujížděli na něm dokonce při císařských habsburských večeřích v Schönbrunnu.
Chmel, tentokrát na talířích

Chmel, tentokrát na talířích

  • Autor: Milan BallíkKdyž v roce 1917 vložil Čeněk Zíbrt do své knihy Česká kuchyně za dob nedostatku recepturu na chmelíčkový salát, mohlo to být přijato s podivem. Chmelu, spíše jeho prvních výhonků se sice v kuchyních využívalo daleko dříve, ovšem ne coby náhražky v nouzi během první světové války či těsně po ní.
Úžasný zázrak přírody

Úžasný zázrak přírody

  • Autor: Milan BallíkCo všechno nám nabízí vejce. Symbol každoročního návratu nového života o Velikonocích. Vedle této symboliky má jedinečnou schopnost život darovat. Dále je ve hře také především jeho celoroční bezbřeze široké použití coby jedné z nerozšířenějších surovin v gastronomii na většině glóbu. A právě to bude dnes naším tématem.
Sádlo, samé sádlo..

Sádlo, samé sádlo..

  • Autor: Maria Horníkovástěžuje si Pučmeloun ve známém večerníčku o Včelích medvídcích, když rabuje někomu spíž. V dnešní době by plný kameninová sádelníček už asi ve spíži těžko našel, a je to škoda. V čase, kdy se pečou svatomartinské husy, by se měl naplnit husím sádlem. Jak se husí sádlo využívalo?
Čas škubánků

Čas škubánků

  • Autor: Maria HorníkováVíte, že podzim je i časem škubánků? Jméno dostala tato sladká, ale v některých krajích i slaná specialita, od trhavého škubavého pohybu, kterým musí brambory s moukou velmi poctivě a několikrát za sebou kuchař vařečkou odlepit brambory s moukou od horkého dna hrnce.
Dýně budiž pochválena

Dýně budiž pochválena

  • Autor: Milan BallíkByly pěstovány již před naším letopočtem. Když přišli kolonisté do Severní Ameriky, naučili se je pěstovat od tamních Indiánů. Jsou i jedním z mnoha darů, kterými obohatil evropskou agrární scénu Kryštof Kolumbus.
Polévky, grunt české kuchyně

Polévky, grunt české kuchyně

  • Autor: Milan BallíkStudené, teplé, ovocné, masité, bílé, hnědé. A také zahuštěné či nikoliv. Jistě existuje ještě řada jejich dalších rozdělení, ale pro dnešní exkurz je tohle postačující.
 Mámivé potěšení s latentní hrozbou

Mámivé potěšení s latentní hrozbou

  • Autor: Milan BallíkJe nositelem jedné ze základních čtyř, vlastně už pěti (umami) chutí, sladké. Vlastně krom energie přináší tělu jen mámivě sladké pokušení, jemuž není snadné odolat. Ale skrývá v sobě také nebezpečí. Pro ty, kdo si ho nedovedou odepřít. Cukr.
Sladké pohlazení Vánoc

Sladké pohlazení Vánoc

  • Autor: Milan BallíkVánoce by bez něj nebyly úplné. Zlepšit ve sváteční dny náladu, potěšit sladkým soustem, to je jeho úkol. Součástí vánočních svátků je už předlouho, dříve se peklo v každé domácnosti. V mnoha druzích a takovém množství, aby vydrželo co nejdéle.
Bílé zlato

Bílé zlato

  • Autor: Milan BallíkAsi bychom se, kdyby jí nebylo, naučili žít i bez ní. Ovšem chutě všech krmí by nebyly ani poloviční. A třeba takový požitek z báječně propečeného, hrubou solí ochuceného steaku, ten by nám zůstal neznámý.
Zbožňované i proklínané

Zbožňované i proklínané

  • Autor: Milan BallíkKonopí. Kolik má na svědomí zázračných uzdravení, kolik lidí dokázalo zničit! Jeho pěstování není žádnou novinkou. Nejprve to bylo pro získání pevného vlákna a semene. Nejstarší tkané konopné látky a provazy se používaly snad už před více než deseti tisíci let. Brzy byly také objeveny jeho léčivé účinky. I proto se prakticky do první čtvrtiny minulého století pěstovalo téměř bez omezení. Ovšem přišlo se také na možnosti jeho využití pro získávání omamných látek a výrobu drog. S tím přišly první restrikce. Nejdříve patrně v USA, tam bylo v roce 1937 konopí prohlášeno za rostlinu pro pěstování zakázanou. Postupně se přidávaly další státy. Jinde byly podmínky měkčí, pro určité účely využití bylo možné konopí vysazovat. Dnes se uplatňuje v medicíně, stavebnictví, výrobě lodních lan, pivovarnictví... a gastronomii.
Mák – pro gastro problematická surovina?

Mák – pro gastro problematická surovina?

  • Autor: Milan BallíkPěstujeme ho nejvíce na světě. Roční sklizeň představuje množství okolo 25 tisíc tun, ze kterých 85 procent je určeno pro export. Ano, řeč je o máku.
Ochutnáme ještě někdy rybízák?

Ochutnáme ještě někdy rybízák?

  • Autor: Milan BallíkTahle zdánlivě smyslu prostá otázka má svůj důvod. Vychází z informace Ovocnářské unie ČR z února 2020.
Lišky, královny letního lesa

Lišky, královny letního lesa

  • Autor: Milan BallíkNaše kuchyně je s nimi srostlá. Začíná to brzy z jara prvními vyslanci světa oněch trochu tajemných, v kuchyni však nesmírně oblíbených zástupců rostlinné říše – houbami.
Gastronomie se vrací – jaká bude?

Gastronomie se vrací – jaká bude?

  • Autor: Milan BallíkJedenáctého května odstartovala první kapitola uvolňování gastronomie po bezmála dvou měsících nucené odmlky. Začalo to otevřením restauračních zahrádek a vnějších teras.
Vánoce, silvestr... A co dál?

Vánoce, silvestr... A co dál?

  • Autor: Milan BallíkAť trávíme Vánoce a příchod nového roku u moře, na horách, v restauraci či doma v lenošce u ne vždy atraktivních televizních pořadů, pokaždé jde o jedno. Všechny ty dny bývají spojeny s pořád rozšířeným fenoménem doby, obžerstvím.
Med, nedoceněný dar přírody

Med, nedoceněný dar přírody

  • Autor: Milan BallíkKdo první kdy a kde našel a sebral úlomek plástve, nevíme. Ani zbla však netušil, nač narazil. Když však tu věc očichal a olízl, zjistil jak báječně chutná. A že stojí zato pátrat po jejím zdroji. Od té doby si od pradávna až po dnešek můžeme díky medu - to byl ten náhodný objev - osladit život.
Královna zeleniny

Královna zeleniny

  • Autor: Milan BallíkCibule! Nepostradatelná ve farmacii má od pradávna vedle tohoto využití ještě jedno přinejmenším stejně významné uplatnění. Byla a vždy zůstala nezastupitelným fenoménem gastronomie snad všech národů glóbu.
Zelná extraliga V Litoměřicích

Zelná extraliga V Litoměřicích

  • Autor: Milan BallíkO zelí, jednom ze základních pilířů české kuchyně víme mnoho. Známe bílé, a červené, rané i pozdní, víme, jak se liší receptury při nakládání i následné úpravy při přípravě pokrmů. Je nám známa i spotřeba zelí na hlavu a rok - v dlouhodobém průměru je to mezi osmi a devíti kilogramy. Každý kuchař a patrně i hospodyně také dokážou vyjmenovat nejvyhlášenější producenty a zmínit svého oblíbeného. To a spousta dalších informací je všeobecně známá skutečnost.
LAKR - tajemná zkratka skrývá velké poklady

LAKR - tajemná zkratka skrývá velké poklady

  • Autor: Milan BallíkOno to zase tak tajemné není, ovšem když víte. To, že dosadíme-li za každé písmeno to správné slovo - léčivé, aromatické, kořeninové rostliny, jsme doma. Rostlin, jež pod tímto zařazením "bydlí" je nespočet, seznam zahrnuje až padesát tisíc položek. Jejich zařazení do toho kterého domečku se často překrývá.
Bonboniéry, symbol prázdnin a oslavy léta

Bonboniéry, symbol prázdnin a oslavy léta

  • Autor: Milan BallíkPoslední den školního roku jsme jich potkávali zástupy. Děti - především na prvním stupni základního školství, patřičně vyšňořené, uháněly ke škole a v ruce vedle kytice třímaly - bonboniéru. Větší či menší, okázalejší, či dokonce dvoupatrovou v efektní etui s raženými výjevy na víku. Jedna byla krásnější druhé, vedle vnějšího efektu jistě i obsahem. Ať už je vyrobila Diana, Lidka, Orion či Zora, všechny měly jedno společné. Byly více či méně cenové široce dostupné.
České pivo dnes

České pivo dnes

  • Autor: Milan Ballík Sedmnáct subjektů a na osmdesát produktů, to není číslo pro přehlídku nijak zvlášť zajímavé. Když však zjistíme, že za onou sedmnáctkou se skrývají české pivovary, které nabízejí právě osmdesát druhů svých piv, dostane celý podnik docela jiný nádech.
Slavnost v duchu retro

Slavnost v duchu retro

  • Autor: Milan Ballík15. května proběhla na nádvoří Vysoké školy hotelové v Praze oslava dvaceti let od jejího založení. Vzpomínalo se na významné události, připomínány byly velké chvíle školy. Řeč šla také o úspěšných absolventech, kteří se zapojili do dění v hotelové i pohostinské branži.
Velikonoce tonou v zeleném pivu

Velikonoce tonou v zeleném pivu

  • Autor: Milan BallíkV tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si, díky spojení s jedním z nejvýznamnějších - ne-li nejvýznamnějším - církevní svátkem vůbec, získalo až bezbřehou popularitu. O Zeleném čtvrtku zaplní jiskřivě zelený mok - s překvapivě jasně bílou čepicí pěny - miliony sklenic ve stovkách hospod a restaurací po celé zemi.
Kuchařský přestup desetiletí

Kuchařský přestup desetiletí

  • Autor: Milan BallíkSvůj sen hýčkal a piloval jistě alespoň poslední polovinu z více než dvaceti let fine diningového účinkování na kulinářském pódiu metropole. Nosil ho v sobě a čekal na vhodnou příležitost. Ta nastane 30. dubna 2019 v podobě otevření Hospody U Matěje v režii Jana Punčocháře.
Když dva dělají totéž ...

Když dva dělají totéž ...

  • Autor: Milan BallikPodíváme-li se na všechny významné úspěchy československé a poté české gastronomie, vždy byl u nich. Nechyběl v Bruselu při světové výstavě, byl i na La Tour Eiffel v restauraci En plaine ciel roku 1966. Samozřejmě se stal jedním z hitů naší restaurace v Montrealu, ještě musíme připočíst EXPO 1970 v Ósace.
Jaro se dere do kuchyní

Jaro se dere do kuchyní

  • Autor: Milan BallíkI když nás ještě zima tu a tam potrápí chladnými dny a především nocemi, dosud spící příroda už je vzhůru. Zvolna se nadechuje před ostrým startem jara. Po dlouhých měsících, kdy kuchaři pracovali s importovanými surovinami, mohou s plnou parádou otevřít dveře autentickým českým chutím.
Regiony na talířích Czech Specials

Regiony na talířích Czech Specials

  • Autor: Milan BallíkJakkoliv regionální gastronomii, pokud nejde pouze o prázdné heslo na jídelních lístcích, není snadné definovat, přece jenom existuje. O to, aby pohostinství toho kterého regionu bylo jak náleží zviditelněno, usiluje už jedenáctým rokem značka Czech Specials.
Farmy, restaurace a regionální suroviny

Farmy, restaurace a regionální suroviny

  • Autor: Milan BallíkRegionální produkce v zemi o rozloze naší republiky je věc tak trochu ošemetná. Přesto však ne vyloučená. A to i v podmínkách omezených vegetačními možnostmi a nabídkou produktů šíře necelého mírného klimatického pásma.
Region v centru metropole

Region v centru metropole

  • Autor: Milan BallíkRegionální produkce v zemi tak malé, jako je naše, je dost těžko definovatelná záležitost. Nikoliv však neřešitelná. Lze se k ní vydat různými cestami. Tak, jak to udělaly některé restaurace nejvyššího ranku v různých koutech republiky.
Zabijačka - zdroj masa i oslava obžerství

Zabijačka - zdroj masa i oslava obžerství

  • Autor: Milan BallíkBývaly fenoménem zimy. Ještě na přelomu druhého a třetího milénia jich během roku, především však v zimě, jejich hlavní sezóně, u nás proběhlo víc než půl milionu. Přestože svůj původní smysl trochu ztrácejí a valem jich ubývá, stále se zabijaček - o těch je totiž řeč - uskuteční okolo sta tisíc ročně.
Jak na Nový rok ...

Jak na Nový rok ...

  • Autor: Milan BallíkZatímco silvestrovská menu v restauracích překypují originalitou až exotickou, první krmě po půlnočním přípitku se vracejí téměř výhradně k odzkoušeným variantám tradiční české kuchyně.
... to tajemné kouzlo Vánoc

... to tajemné kouzlo Vánoc

  • Autor: Milan BallíkI když se první písemná zmínka o Vánocích datuje rokem 354, jsou patrně daleko starší. Navazují nejspíš na pohanské slavnosti zimního slunovratu. S christianizací se jejich oslavy postupně ustálily na době od adventu po svátek Tří králů.
Prorazí konečně český kapr na lístky restaurací?

Prorazí konečně český kapr na lístky restaurací?

  • Autor: Milan BallíkPrůměrná spotřeba ryb na hlavu a rok ve světě dělá asi 17 kilogramů, u nás je to něco pod šest kilo. Sladkovodních druhů z tuzemské produkce pak, v tom čísle i kapra, spotřebujeme okolo půl druha kg.
Ana Roš - inspirace rodným krajem

Ana Roš - inspirace rodným krajem

  • Autor: Milan Ballík26.11. 2018 proběhlo už popáté Sympozium Culinary Prague. V nových podmínkách, s vyšší účastí, hlavně však jako pokaždé s mimořádným souborem kuchařů světového renomé.
Lidé z „Hotelovky“

Lidé z „Hotelovky“

  • Autor: Milan BallíkDevadesáté narozeniny jsou událostí takového významu, který si zaslouží oslavu jak se patří. Je-li navíc daný subjekt ve svém oboru velevýznamnou institucí, potom se slavení může odehrát v několika reprízách. Což je případ Hotelové školy Mariánské Lázně.
Než pozvedneme sklenku...

Než pozvedneme sklenku...

  • Autor: Milan BallíkJako každý rok i letos zaplavila zemi vlna Svatomartinského vína. Přes dva miliony lahví variací z šesti odrůd v 387 provedeních od 110 vinařských subjektů. Konzumenti se v nich, burcováni masivní propagandou, v prvních chvílích, od 11. hodiny a 11. minuty jedenáctého listopadu téměř utápějí.
Husy - nejen sváteční krmě

Husy - nejen sváteční krmě

  • Autor: Milan BallíkTabule při oslavách svátků některých světců, a také Vánoc, ovládly - husy. Nevíme odkdy, na to "proč?" existuje několik verzí odpovědi. Ať je pravdivá ta či ona, husy jsou v kuchyni neodmyslitelnou součástí přinejmenším tří svátků, původně církevních. Tedy nejen asi nejznámějšího, nadcházejícího svatého Martina.
Ve službě československému pohostinství

Ve službě československému pohostinství

  • Autor: Milan BallíkKdyž poprvé otevřela brány žákům, chybělo mladé Československé republice čtyřicet dní do data desátého výročí její existence. Hotelová škola v Mariánských Lázních - nejstarší v republice - začala psát své dějiny devět let a jedenáct měsíců po vzniku našeho státu. V honosné budově uprostřed parku vydržela, možná překvapivě, až do současnosti.
České ovoce, luxus nad exotické?

České ovoce, luxus nad exotické?

  • Autor: Milan BallíkDo české kotliny patří zhruba od počátku XIII. věku. Ať peckoviny, jádrové ovoce, lesní plody i jahody, všechny druhy se používají jak k přímé konzumaci, tak k dalším úpravám. Pevné místo mají také na jídelních lístcích restaurací i školních a podnikových jídelen.
České brambory – kam se poděly?

České brambory – kam se poděly?

  • Autor: Milan BallikVe vysokých polohách jižní Ameriky se pěstují už více, než dva tisíce let. Byly hlavním zdrojem potravy tamních horských národů, sloužily i k výrobě alkoholického nápoje. V mnoha ohledech a mnoha státech „Latiny“ je tomu tak dodnes.
Dříve cukr, dnes kyseliny, aneb vylepšování vín

Dříve cukr, dnes kyseliny, aneb vylepšování vín

  • Autor: Milan BallíkZajímat nás budou změny pro vinohradnictví a tím i vinařství velice významné. A sice změny klimatické.
Co s kuchařským vzděláním?

Co s kuchařským vzděláním?

  • Autor: Milan BallíkStále více našich kuchařů odjíždí do světa, kde absolvují tematické stáže v restauracích nejvyšší třídy. Domů se vracejí plni zkušeností a snů. Co však dál?
Nové trendy v pohostinství a český přístup k nim

Nové trendy v pohostinství a český přístup k nim

  • Autor: Milan BallíkProcházíme dalším z období až pandemického šíření určitého druhu stravovacích zařízení. Po etapě pizzerií a po nich burgeráren jsou to tentokrát bistra. Je to, kterak se k těmto invazím stavíme, běžný způsob, který se podobně projevoval i ve světě?
Ovoce po celý rok – historická skutečnost

Ovoce po celý rok – historická skutečnost

  • Autor: Milan BallíkPěstování ovocných stromů na území dnešního Česka je doloženo už někdy od osmého či devátého století. Prakticky stejně dlouho existují způsoby jeho uchování pro čas po sezóně. Sušilo se a následně drtilo a používalo coby sladidlo, později se vařením a přidáním různých koření konzervovalo. Ještě později se vařením redukovalo na předchůdce dnešních marmelád, džemů a nejrozmanitějších koncentrovaných lektvarů.
Hamburger – a co je víc

Hamburger – a co je víc

  • Autor: Milan BallíkZ běžné svačiny dělníků v německém Hamburku se zrodil světový fenomén, který dnes nechybí v portfoliu snad žádné gastronomicky vyspělé země - hamburger.
Grilování

Grilování

  • Autor: Milan BallíkNení dnes podstatné, zda si člověk podmanil oheň před půldruhým milionem let, či později. Alespoň ne pro to, co znamenal ve způsobu stravování našich předků. S velkou nadsázkou lze ale říci, že zkrocení ohně předchůdcem dnešního člověka, znamenalo počátek vývoje grilování.
České ovoce – symbol nejen prázdnin

České ovoce – symbol nejen prázdnin

  • Autor: Milan BallíkVedle třešní, provázejícími vstup do prvních prázdninových dnů, je dalším symbolem osvěžení v letních vedrech kupodivu zelenina.
Obilí, dárce života

Obilí, dárce života

  • Autor: Milan BallíkTen, kdo poprvé vložil do úst zrna náhodně utrženého klasu, shledal je chutnými a rozhodl se pěstovat onu trávu cíleně, jistě neměl potuchy, jaký dar přinesl budoucím pokolením. Z původních lovců, později lovců-sběračů, stále ještě kočujících, se postupně stávali první zemědělci.
Luštěniny, znovuobjevovaný dar české gastronomii

Luštěniny, znovuobjevovaný dar české gastronomii

  • Autor: Milan BallíkCelosvětový průměr spotřeby luskovin na hlavu a rok představuje množství 7 kilogramů. Ovšem třeba v Indii je to 14, v Africe 9 kg. Viděno touto optikou měli bychom s jejich spotřebou u nás, oscilující kolem hranice 2,5 kilogramu na jedince ročně, něco udělat.
Poslové letních prázdnin

Poslové letních prázdnin

  • Autor: Milan BallíkJsou prvým pozdravem horkých dní pravého léta. Každoročně jich svět zkonzumuje okolo čtyř miliónů tun z asi dvou tisícovek odrůd.
Kouzelné mrazivé pokušení

Kouzelné mrazivé pokušení

  • Autor: Milan BallíkSníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou, což byl vlastně jakýsi prasorbet, to byli první předchůdci zmrzliny.
Foodfestivaly včera a dnes

Foodfestivaly včera a dnes

  • Autor: Milan BallíkV jeden čas na jednom místě prováděly zájemce o kulinarii dobrými a lepšími restauracemi. Mnohým tak vůbec poprvé odhalily kouzlo fine diningu.
Domácí a „domácí“ limonády

Domácí a „domácí“ limonády

  • Autor: Milan BallíkOkurková, malinová, zázvorová, jahodová, mrkvová, melounová…, nevím, kolik jich vůbec existuje. Najdete je téměř v každé restauraci. Zaručeně zdravé, z nejlepších surovin, pravé domácí.
Minipivovary, staronový fenomén

Minipivovary, staronový fenomén

  • Autor: Milan Ballík Termín staronový nelze patrně brát doslova. První pivovary, vznikající u nás na sklonku třináctého století – především ve světové metropoli piva, Plzni – byly právovárečnými domy. Tedy svým způsobem domácí a dnešní terminologií patrně minipivovary.
První kroky československého pohostinství

První kroky československého pohostinství

  • Autor: Milan BallíkČeskoslovenská republika se nenarodila ve šťastné době. Krátce po skončení první světové války vstupovala země do stavu, kdy mnoho jejích obyvatel žilo na pokraji bídy. Neutěšená situace nutně poznamenala i její nadstavbu včetně pohostinství.
Čokoláda

Čokoláda

  • Autor: Milan BallíkO její rozšíření a vylepšení jejích vlastností se poprvé zasloužil Holanďan van Houten někdy v počátcích devatenáctého věku. Krátce nato se objevila první tabulková čokoláda, a svět postupně propadl čokománii.
Nebeská gastronomie na palubách letadel

Nebeská gastronomie na palubách letadel

  • Autor: Milan BallíkCateringové služby leteckých společností zajišťují krom občerstvení jakési první pozdravení té které země. Jak je na tom naše republika v rámci nabídek občerstvení na palubách své vlajkové společnosti České aerolinie, a.s.?
Z Hořovic do širého světa

Z Hořovic do širého světa

  • Autor: Milan BallíkVše začalo v roce 1883. Tehdy ji založil Rudolf Baumann, syn plechárníka Františka Baumanna z Hořovic. V továrně, kterou toho roku otevřel, se nacházela klempírna, zámečnická dílna a slévárna šedé litiny. Toho roku se začaly psát dějiny pozdějšího fenomenálního výrobku, který krom jiného proslavil původně Baumannovu továrnu na dvou velkých světových podnicích.
Jídelní vozy – okno do české gastronomie

Jídelní vozy – okno do české gastronomie

  • Autor: Milan BallíkDenně křižuje Evropu i republiku zhruba na osm desítek vlakových spojení Českých drah, jejichž souprav jsou součástí. Umocňují lidem prožitek z jízdy prostřednictvím pohostinského gastronomického servisu. A to bez jednoho už celých šedesát let.
Strava pomáhá léčit

Strava pomáhá léčit

  • Autor: Milan BallíkPokud není dokonce hlavním nástrojem léčby u některých onemocnění, je lázeňská strava významným pomocníkem při léčebných a ozdravných lázeňských pobytech.
 Vesele do nového dne

Vesele do nového dne

  • Autor: Milan BallikJako mnoho dalšího, vzala nám neblahá doba po roce 1948 i kouzlo poklidných snídaní, uvozujících radost z nového dne.
Gastronomie sněhem přikrytá

Gastronomie sněhem přikrytá

  • Autor: Milan BallikZima je v pohostinství zvláštním, jaksi dvojakým obdobím. Zatímco restaurace ve městech odpočívají po boomu okolo konce roku, na horách to vře.
Sladké mámení

Sladké mámení

  • Autor: Milan BallikPřestože historie cukrářství a příbuzných oborů na území českých zemí je o mnoho kratší než v antickém světě, není nijak chudá. Aristokracie a později měšťané si zpočátku pochutnávali na sladkostech dovezených z ciziny.
Exotika na talířích

Exotika na talířích

  • Autor: Milan BallikJistou exotiku v segmentu masa můžeme najít i dnes. Je zvlášť potěšující, že se tu a tam objeví v certifikovaných restauracích Czech Specials takové vzácnosti, které do noblesní české kuchyně po dlouhá léta patřily. Jako třeba medvěd v hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Veselé loučení s obžerstvím

Veselé loučení s obžerstvím

  • Autor: Milan BallikNelekejte se, jde o loučení jen dočasné. Třídenní svátek všech jedlíků se jmenuje Masopust a znamená tolik: Od tří králů do Popeleční středy se rozloučit s masem.
Pohostinství na začátku nového roku

Pohostinství na začátku nového roku

  • Autor: Milan BallikV čase po Novém roce dochází v našem pohostinství k jistému útlumu. Ono zklidnění ovšem nezačíná hned po silvestrovských oslavách.
Konvenience - dar či prokletí?

Konvenience - dar či prokletí?

  • Autor: Milan BallikVzývané i odmítané. Nadšení budící, ale stejným dílem přezírané. Takto jsou cejchovány konvenience, které, ať chceme či ne, stále houšť pronikají do mnohých segmentů gastronomie.
Naložené silvestrovské talíře

Naložené silvestrovské talíře

  • Autor: Milan BallikAč u oslav konce roku lze vystopovat jakýsi církevní historický základ, patří silvestrovská noc k těm nejsvětštějším. A mimořádně bujarým.
Nám, nám narodil se …

Nám, nám narodil se …

  • Autor: Milan BallikVánoce. Co o nich ještě nebylo řečeno, co všechno vlastně o těchto druhých nejvýznamnějších křesťanských svátcích víme? Možná nebude od věci si to v adventním čase připomenout.
Poklidné vplouvání do vánočních oslav

Poklidné vplouvání do vánočních oslav

  • Autor: Milan BallikVěnec se čtyřmi svícemi, zapalovanými z určitého duchovního důvodu vždy v příslušnou adventní neděli – jednu ze čtyř před příchodem Vánoc – odstartuje prazvláštní období.
Zelí přichází s podzimem

Zelí přichází s podzimem

  • Autor: Milan BallikNěkteré úhelné receptury české kuchyně v oblasti pečených mas mají jedno pojítko. Ať jde o vepřovou pečeni, drůbež – s výjimkou kuřete – zabíjačku nebo tu a tam i třeba sekanou, průvodcem všech těchto bází na talíři bývá zelí.
Mražené ovoce – prodloužené léto

Mražené ovoce – prodloužené léto

  • Autor: Milan BallikNastal podzim, příroda zvolna usíná. To je ten pravý čas pro otevření mrazicích boxů v prodejnách a zařazení zmrazeného sortimentu do přípravy pokrmů.
EXPO 67 - československá gastronomie dobývá svět

EXPO 67 - československá gastronomie dobývá svět

  • Autor: Milan BallikJe 21. duben 1967, v kanadském Montrealu se otevřely brány světové výstavy. Výstavy, která znamenala výsostný úspěch naší expozice.
Posvícení dříve a dnes

Posvícení dříve a dnes

  • Autor: Milan BallikJako vlastně všechny historické svátky, i posvícení je původně slavnost církevní. Znamenala oslavu vysvěcení nového kostela. Panovník, šlechta či obec kostel vystavěli, zástupci kléru posvětili a spravovali. Každoročně se potom na paměť dne, kdy kostel začal sloužit církvi, slavilo posvícení.
Krása i užitek honů

Krása i užitek honů

  • Autor: Milan BallikCval koní, početná skupina lovců, troubení štvaného jelena a běsný štěkot smečky psů. Taková byla kulisa královských honů, které se u nás datují od vlády prvních českých knížat.
Výlovy – malebná součást podzimu

Výlovy – malebná součást podzimu

  • Autor: Milan BallikAč sladkovodní ryby nejsou v nabídce restaurací významným tématem, v jejich chovu jsme přeborníky.
Tekuté ovoce, euforie v lahvi

Tekuté ovoce, euforie v lahvi

  • Autor: Milan BallikTéměř všechny druhy peckovin, ale i lesní ovoce, jádroviny a mnoho dalších, mají jednu sympatickou vlastnost. Po speciální přípravě – zakvašování z nich lze procesem, zvaným destilace, získat znamenité ovocné pálenky. Nebo destiláty či spirity, zní-li vám to lépe.
Zelenina a zelenina

Zelenina a zelenina

  • Autor: Milan BallikCo vlastně dnes pod pojem zelenina zahrnujeme? Ty druhy rostlin, které se mohou konzumovat - celé nebo jejich části – jak syrové, tak i různými způsoby upravené.
Může za to kněžna Ludmila

Může za to kněžna Ludmila

  • Autor: Milan BallikPrvní vinice v Čechách se podle legendy zrodila už v roce 892. Z popudu Ludmily, manželky českého knížete Bořivoje I.
Burčák, příslib nového vína

Burčák, příslib nového vína

  • Autor: Milan BallikVyslání družiny pro Václava IV. a jeho vstup do Mikulova osmého září. Příjezd krále Jana Lucemburského s průvodem do Znojma 15. září, historický průvod alegorických postav od sv. Ludmily, přes Karla IV., až po Tomáše Garrigue Masaryka v týž den na Mělníce. 23.9. zase navštíví historická skupina praotce Čecha zámecký areál v Roudnici nad Labem. Tyto – a deset dalších na jižní Moravě, nebo sedm v Praze a středních Čechách, a kdoví, kde ještě, mají společného jmenovatele.
Slavnosti piva – pohled za oponu

Slavnosti piva – pohled za oponu

  • Autor: Milan BallikVstupujeme do období dočesných. Některé už proběhly, jiné teprve budou. Ta hlavní, žatecká, už pošedesáté 1. a 2. září. Všechny potom jsou oslavou a díkem za úspěšné vypěstování a sklizení letošní úrody chmele.
Dožínky, oslava života

Dožínky, oslava života

  • Autor: Milan BallikPatřily k nejvýznamnějším svátkům už dávno, ještě hluboko v pohanských dobách. Patrně proto, že, zdárné sklizení obilí znamenalo zajištění základního živobytí do příští sklizně.
Česká hospoda, fenomén každé doby

Česká hospoda, fenomén každé doby

  • Autor: Milan BallikNebyly to jen nálevny, zřízené za účelem pořízení si lehké či vyšší podnapilosti. Odedávna se zde formovaly programy prvních hnutí či stran, ve stínu jejich píp procitaly múzy. Herci se studenty, umělci s dělníky v nich nacházeli společnou řeč.
Zahrádky včera a dnes

Zahrádky včera a dnes

  • Autor: Milan BallikNové časy přinášejí nové možnosti. I v oblasti pohostinství. Bohužel, některé radosti dob minulých díky tomu mizejí. Odstrkují je mnohdy nelogické, smyslu postrádající zahrádky-nezahrádky uprostřed metropole, bez kouska zeleně, prosté vší poetiky.
Zahrádky dříve a dnes

Zahrádky dříve a dnes

  • Autor: Milan BallikBývala jich spousta a byly kouzelné. Mezi válkami se okolí Prahy pyšnilo desítkami zahradních restaurací, kam se jezdilo na celodenní výlety.
Sláva vodáctví

Sláva vodáctví

  • Autor: Milan BallikI když se kanoe objevila na českých řekách někdy v sedmdesátých letech XIX. století, první vodáci existovali už o pár desetiletí dříve.
S pádlem a vidličkou

S pádlem a vidličkou

  • Autor: Milan BallikMalebná krajina okolo našich řek byla nejlepším předpokladem pro rozvoj vodáctví. To se mohutně rozrostlo, a nezastavilo je zmizení nejpůsobivějších míst pod hladinou nádrží Vltavské kaskády, ani výstavba přehradních nádrží na dalších řekách.
Chladivé zázraky v kornoutech

Chladivé zázraky v kornoutech

  • Autor: Milan BallikNezjistíme už patrně, kde se objevili první předchůdci zmrzliny. Zda v Číně – odtud ji údajně přivezl Marco Polo – Mongolsku, tam se měla zrodit „pravá“ zmrzlina, tedy na bázi mléka – či se jí v podobě prvních „sorbetů“ osvěžovali římští patricijové či starořečtí labužníci, kterým rychlí běžci přinášeli na její výrobu sníh z hor.
Poutě a jejich vliv na gastronomii

Poutě a jejich vliv na gastronomii

  • Autor: Milan BallikPoutě v barokní době se pořádaly buď do míst spojených se zázraky - obraz ronící slzy, pramen po jehož vodě prohlédli nevidomí, místo kde se poutník zázračně vyléčil - ale častější to byly poutě výroční.
Voda, slad a chmel…

Voda, slad a chmel…

  • Autor: Milan BallikPoprvé jsme mnozí z nás okusili tenhle tajemný a nesmírně lákavý, navíc v onom čase ještě pro nás zakázaný nápoj na chmelové brigádě.
Vrátí se drobné ovoce na české gastronomické jeviště?

Vrátí se drobné ovoce na české gastronomické jeviště?

  • Autor: Milan BallikJestliže jahoda je mezi ovocem královnou léta, potom angrešt a rybíz bývaly jejími korunními princi. Ano, bývaly. Kdysi velice rozšířené a v gastronomii frekventované bobuloviny procházejí déletrvající recesí.
Chlebíčky – nedoceněný klenot české kulinarie

Chlebíčky – nedoceněný klenot české kulinarie

  • Autor: Milan BallikUrčitě to znáte. V jednu chvíli vás popadne nezkrotná touha zakousnout se do chlebíčku. Umazat si ústa i prsty od majonézy, cítit na patře svíravou až nahořklou chuť uheráku, či cítit mezi zuby praskat kuličky kaviáru.
Lahůdky oslovily Prahu

Lahůdky oslovily Prahu

  • Autor: Milan BallikUž na konci devatenáctého věku se na gastronomické scéně metropole objevilo první lahůdkářství velkého jména.
Pasta - italský dar světu

Pasta - italský dar světu

  • Autor: Milan BallikZda těstoviny vznikly skutečně v prvém století po Kristu v Itálii, nebo je přivezl až Marco Polo, to už nezjistíme.
Ryby českých vod

Ryby českých vod

  • Autor: Milan BallikSladkovodní ryby, které jsou u nás doma, navíc jsme v chovu kapra opravdoví šampióni, takový sukces jako mořské je až na pár druhů neprovází.
Mořské ryby se u nás zabydlely

Mořské ryby se u nás zabydlely

  • Autor: Milan BallikVe větší míře jsme se s nimi začali potkávat při dovolených. Ať už na Baltu nebo Jadranu se staly součástí naší tamní stravy. Tedy po Listopadu, do té doby jsme cestovávali s turisťákem, vepřovými konzervami a lahváči.
Baroko v kuchyních české kotliny

Baroko v kuchyních české kotliny

  • Autor: Milan BallikNa jedné straně rekatolizace národa vedoucí až k odchodu význačných osobností ze země. Zároveň však doba, která vyšperkovala zemi krom jiného spoustou obdivuhodných staveb a úžas budících obrazů i soch - sakrálních i civilních, nad nimiž se dodnes tají dech. Takové bylo baroko v českých zemích.
Mystický čarodějný tanec – a steaky

Mystický čarodějný tanec – a steaky

  • Autor: Milan BallikNoc z 30. dubna na prvního května nenahlížena mnoha pohledy. V pohanských dobách pořádaly čarodějnice na mnoha místech Evropy vpravdě divoký rej v režii samého Satana.
Jarní zrození bylinek

Jarní zrození bylinek

  • Autor: Milan BallikZnáme je dlouho. Z dob, kdy si pravěký hodovník utrhl, nejspíš mimoděk, ke své pečeni kousek traviny či zeleného listu.
Velikonoční hodování

Velikonoční hodování

  • Autor: Milan BallikSvátky znovuzrození si zaslouží pořádnou oslavu. Vůbec ale nemusí být jen o mase. Spousta velikonočních dobrot připadá na pekaře.
Jehňata – poslové nového života

Jehňata – poslové nového života

  • Autor: Milan BallikBeránek Boží jako symbol obětování se spasitele přežívá už asi jen v církevních rituálech Velikonoc.
Pod korouhví českého pohostinství na Královské cestě

Pod korouhví českého pohostinství na Královské cestě

  • Autor: Milan BallikDonedávna jsem měl velký problém. Kam pozvat přátele ze zahraničí, ale nejen je, na opravdu ryzí českou kuchyni se vším všudy. Pokud s touto situací také zápasíte, už nemusíte.
Čerstvější než čerstvé?

Čerstvější než čerstvé?

  • Autor: Milan BallikJak je to vlastně s mraženou zeleninou a produkcí vůbec, kterou jedni a priori zatracují a jiní na ni nedají dopustit?
Půsty, trest či odpuštění?

Půsty, trest či odpuštění?

  • Autor: Milan BallikBylo to – a mnohde ještě je - pro jedlíky smutné období.
Mladí a odvážní

Mladí a odvážní

  • Autor: Milan BallikNemluví se o nich, nemají své pořady. Přesto jich stále přibývá. Nechybí jim zápal, invence ani odvaha. Svými kreacemi mnohdy překvapí, často udiví, sem tam i odradí. Řeč je o mladých kuchařích v řadách pražské gastronomie.
Ohlédnutí za veletrhem Holiday World 2017 aneb české pohostinství zvedá hlavu

Ohlédnutí za veletrhem Holiday World 2017 aneb české pohostinství zvedá hlavu

  • Autor: Milan Ballik
Masopust se vrací do hry

Masopust se vrací do hry

  • Autor: Lenka NovákováMasopust, na Moravě fašank, je obdobím oslav před Popeleční středou, kterou začíná půst (původně očištění ducha od hříchů). Nevázané veselí, průvody masek, ale především jídlo.
Kam na jídlo na horách?

Kam na jídlo na horách?

  • Autor: Lenka NovákováKrkonošské speciality v hotelu Horizont

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.