Uplynulé události

Svatomartinské slavnosti na Náplavce

Svatomartinské slavnosti na Náplavce

Send by e-mail
  • Degustace letošního mladého vína, husí pečínka, ochutnávka nejrůznějších specialit, cimbálová muzika a jazz, to jsou Svatomartinské slavnosti a pečená husa v sobotu 12. listopadu od 10 do 20 hodin na pražské Náplavce mezi železničním mostem na Výtoni a vyšehradskou skálou.
    Slavnost už potřetí navazuje na farmářské tržiště „Náplavka“, které najdete na obvyklém místě. Hostitelem bude jako každý rok zapsaný spolek Archetyp, který je pořadatelem i sousedního farmářského tržiště Náplavka.

    Svatomartinská vína
      Jsou prvními víny nového ročníku. Jedná se o vína suchá, lehká, svěží, ovocitá a příjemně pitelná, která sice zrála pouhých několik týdnů, za tu dobu si však již stačila získat svůj osobitý charakter. Na slavnosti se představí 27 českých a moravských vinařů se svými mladými (Svatomartinskými) víny, obvyklým sortimentem tichých vín a pro zahřátí i vínem svařeným.

    Co bude k zakousnutí 
      Ikonou slavnosti je nepochybně pečená husa v mnoha podobách. Ani letos v rámci doprovodné gastronomie pečená husa nebude a nemůže chybět. Můžeme se těšit na husí pečínku s knedlíkem, lokšemi nebo těstovinami a s cibulovým bílým a červeným zelím, na husí burgery nebo husí ragú se zeleninou, na restovaná husí játra, pečené hřbety, husí kaldoun a další husí pochoutky. Vedle husích specialit budou k mání různé tvrdé i částečně zrající sýry, kvalitní uzeniny, guláše, topinky s česnekem, škvarkové tyčinky, paštiky husí i kachní nebo francouzské cibulové koláče rovnou z pece. Milovníci piva vědí, že husa „musí plavat“, a tohle mistrně obstará minipivovar „U Vacků“ z Chlumce nad Cidlinou a pivovar Krčín ze Sedlčan, který bude mít na čepu Svatomartinský speciál Mastník 11°.

    Jak se Svatomartinské pije?
      Víno budeme degustovat i pít výhradně ze sklenic, což dává vínu co do chuti nejen vyniknout, ale eliminuje se tím zbytečný odpad v podobě plastových kelímků. Degustační set je možné zakoupit za 100,- Kč a obsahuje tzv. „OIV“ degustační sklenici, katalog a propisku určenou k osobním záznamům do katalogu. Návštěvník festivalu si bude moci zakoupit také tzv. nosičku na degustační sklenku, aby měl jednoduše volné obě ruce, třeba k uchopení dvou husích stehen.

    Přísná kritéria
      Svatomartinská vína si i přes své mládí zakládají na kvalitě. Stojí také za připomenutí, že značku „Svatomartinské“ mohou nést jenom vína vyrobená z omezeného počtu odrůd révy vinné. V případě bílých vín z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský.
      Pro výrobu růžových vín jsou povoleny odrůdy Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Červené víno Svatomartinské lze vyrábět z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Obecně lze říci, že pro výrobu Svatomartinských vín jsou vhodnější rané odrůdy révy vinné, které relativně brzo dosahují dostatečné zralosti, aby z nich vinaři stihli včas připravit kvalitní víno.
      Záměrem je nabídnout brzy po sklizni kvalitní vína a představit tak natěšeným milovníkům moravských a českých vín aktuální ročník. I když roky již Martin na bílém koni nejezdí, i tak má pražská podzimní náplavka úžasnou atmosféru a to nejen se sklenkou v ruce.

    K poslechu a tanci?
    Na zpříjemnění celé slavnosti bude na plovoucím pontonu na řece Vltavě, coby jevišti připravena nejprve Varmužova cimbálová muzika – kyjovská cimbálová klasika, poté nastupuje „heartbreaker“ l´arrache-coeur, což je vokálně-instrumentální seskupení dotýkající se jak moderního folklóru, klasiky i jazzu. Dále se na festivalu představí další novinka (našich slavností) a sice kapela Džezvica - mladá pražská kapela, která se ve své hudbě inspiruje rytmy a melodiemi z Balkánského poloostrova a jeho okolí. Na závěr zahraje americko-rakousko-portugalská formace Fat fingers z Vídně. Na konci slavnosti zazní tedy blues, funky i rock.  Kolem 19 hodiny z jeviště požehná mladému vínu Michal Němeček, děkan Královské kolegiální kapituly Svatého Petra a Pavla na Vyšehradě.
     

    kde?

  • Praha, Česká republika

    kdy?

  • 12.11.2016 - 12.11.2016

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.