Smažený kapr, symbol českých Vánoc

Send by e-mail

Smažený kapr, symbol českých Vánoc

Jedním ze symbolů českých Vánoc je vedle ozdobeného stromečku bezesporu smažený kapr. Ten se přitom stal součástí štědrovečerní tabule v českých domácnostech až v průběhu 19. století. Předtím vypadaly české Vánoce poněkud jinak. Ale pospolitost, hojnost pochutin a lidové zvyky v nich měly své místo vždy.
 


Na Štědrý den se v Česku držel půst 

Dominantou českých vánočních svátků je stromek ozdobený doma napečeným cukrovím, perníkem nebo dekoracemi ze dřeva, slámy či skla. Sami Češi často ani netuší, že zvyk zdobit před vánočními svátky stromeček byl přejat z Německa a v českých zemích se ujal obdobně jako ryba na svátečním stole až v průběhu 19. století. Štědrý den býval v českých domácnostech dnem postním. Až do večeře se jedlo jen střídmě nebo vůbec a maso bylo zapovězené.
 

Dříve platilo: když sladkovodní ryba, tak ve sladké omáčce

V 18. století byla ryba drahý luxus, sváteční stůl zdobila obvykle méně nákladná jídla. Pokud se přece jen jedl kapr, lín nebo sumec, připravovaly se velmi často „na sladko“. Jeden z tradičních a dodnes zachovaných receptů, takzvaný kapr na černo, obsahuje například povidla, mandle a ořechy. Do omáčky se v tomto receptu přidává dokonce perník. Tradičním staročeským receptem je také tzv. kapr na modro.

 

Štědrovečerní tabule dnes

Štědrovečerní večeře, která předchází rozdávání dárků nashromážděných pod vánočním stromečkem, začíná obvykle rybí polévkou. Její příprava je relativně pracná, pro mnohé by ale bez poctivé polévky s kapřími jikrami a mlíčím byla sváteční večeře neúplná. Kapr smažený v trojobalu a bramborový salát z kořenové zeleniny, vajec, majonézy a koření, případně dalších ingrediencí, tvoří hlavní chod. 
 
Aby bylo kapří maso jemné a bez rybího zápachu, nakládá se obvykle předem do mléka, před smažením se nasolí a případně zakape citrónem. Výsledkem je pak křehké a chutné maso, jehož malou nevýhodou jsou drobné kostičky. Nutnost jíst kapra opatrně a pomaleji vám ale napomůže si každé sousto skutečně vychutnat. Speciální sváteční menu, jemuž vévodí kapr s bramborovým salátem a rybí polévka, nabízí i řada restaurací Czech Specials. Okuste chuť českých Vánoc v některé z našich restaurací.
 

Kam na třeboňského kapra na kmínu?