Řepa a křen patří k nejoblíbenějším českým sezónním plodinám

Send by e-mail

Řepa a křen patří k nejoblíbenějším českým sezónním plodinám

Řepa i křen jsou typickými českými sezónními plodinami, které jsou chutné, zdravé a mají v české kuchyni široké využití. Silně aromatický křen se navíc s červenou řepou více než vhodně doplňuje a společně tvoří dvojici, bez níž by byla česká gastronomie ochuzena o dva prvky, které mají v tradiční české kuchyni své pevné místo.

Červená řepa – královna sezónních plodin

Tato kouzelná kořenová zelenina se hodí pro studenou i teplou kuchyni a může být tak vítaným zpestřením našeho jídelníčku, ale také cenným zdrojem vitamínů a minerálů. Ze syrové i vařené řepy připravujeme různé saláty či pomazánky. Její chuť skvěle ladí s česnekem, zelím nebo křenem, ale také s pomeranči a jablky. Lze z ní také připravit jednoduchou a chutnou polévku.
 
Řepa dokáže skvěle posloužit i jako příloha k pečenému masu a minutkám. Stačí ji jen povařit, osolit a pokapat citrónem a máslem. Zároveň exceluje nejen ve slané či kyselé úpravě, ale také „na sladko“. Z řepy můžete připravit lahodnou bábovku, kakaový koláč s bílou čokoládou a tvarohem, kakaové řezy nebo čokoládový dort. Právě v kombinaci s čokoládou je řepa přímo skvělá. Vyzkoušejte a budete překvapeni, jak lahodně řepa chutná i jako součást dezertů.


Česko bylo na přelomu 19. a 20. století křenovou velmocí

Prakticky ruku v ruce s červenou řepou kráčí v české kuchyni křen, který ji perfektně doplňuje v salátech a pomazánkách. Lidstvo ho zná a pojídá už přes 3 000 let, tvoří však také obsáhlou kapitolu české gastronomie. Česko bylo dokonce na přelomu 19. a 20. století křenovou velmocí a i dnes se zde pěstování křenu těší veliké oblibě. Nejznámějším místem produkce je už od 17. století Malín u Kutné Hory, kde byl také detailně propracován způsob pěstování odrůdy zvané “Malínský“.
 
V kuchyni se uplatní zejména čerstvý nastrouhaný křen jako velmi pikantní doplněk k libovolnému masu. Výborná je ale také křenová omáčka v kombinaci se šunkou od kosti. Pro inspiraci můžete navštívit restauraci Dačický v Kutné Hoře, kde si můžete pochutnat na filetu ze pstruha ve smetanovém dresinku s koprem a křenem.
 

Kde ochutnat pstruha se salátkem z jablka a křenu?