„1842“ - rok, kdy se zrodila legenda

Send by e-mail

„1842“ - rok, kdy se zrodila legenda

Ještě na počátku 19. století nic nenasvědčovalo tomu, že by se Plzeň měla stát světovou ikonou dnes nejprodávanějšího typu piva – spodně kvašeného ležáku. Pivo vařili měšťané disponující takzvaným právovárečným právem, které jim dávalo výsadu vařit pivo ve svých domech. 


Kvalita piva, dosud výhradně svrchně kvašeného, kolísala. I proto se v roce 1839 rozhodli měšťané postavit na plzeňském předměstí nový pivovar, nazvaný Měšťanský, v němž by se vařilo pivo kvalitní a chutné.
 

Bavorský um a české suroviny

Z bavorského Vilshofenu pozvali mladého leč zkušeného sládka Josefa Grolla. Ten dostal za úkol uvařit spodně kvašené pivo, které se v Bavorsku běžně vařilo a bylo oblíbené i mezi Čechy. K výrobě použil kvasnice dovezené z Bavorska, plzeňský ječmen, žatecký chmel a vodu z pivovarských studní, která vynikala měkkostí. Právě vodě je vedle kvalitních surovin připisován velký vliv na výslednou chuť, jíž se dodnes snaží po celém světě vyrovnat. 

 

Úspěch s hořkou příchutí

První várka piva spatřila světlo světa 5. října 1842. Co na tom, že sládek vyrobil jiné pivo, než bylo jeho úmyslem. Výsledek předčil všechna očekávání. Zrodil se průzračný vysoce prokvašený ležák zlatavé barvy a plné chuti, který nadto oplýval řízem – jemně nahořklou chutí, která v ústech zůstává i po polknutí. Vznikla zcela nová kategorie piva plzeňského typu, k níž se dnes označením pils, pilsner či pilsener na etiketě hlásí stovky spodně kvašených světlých ležáků s výraznější chmelovou chutí po celém světě. 
 

Pověst je třeba chránit

Není divu, že se věhlas plzeňského piva rychle šířil. Již v 70. letech 19. století jej pili ve Vídni, Paříži i Americe. V roce 1859 nechal Měšťanský pivovar zaregistrovat ochrannou známku Plzeňské pivo - Pilsner Bier. I v Plzni ale přibývalo pivovarů, které se chtěly na slávě piva z Měšťanského pivovaru přiživit. Pivo tak v roce 1898 dostalo ochrannou známku Plzeňský Prazdroj – Pilsner Urquell, kterou se pyšní dodnes. Přímo v pivovaru můžete navštívit Czech Specials restauraci Na Spilce, kde si můžete pochutnat i na výtečných bramborových knedlících plněných uzeným masem s legendárním křimickým zelím.

Autor fotografie: Lukáš Žentel

Kam na pivo a utopence? Přímo do pivovaru!



Kam na pivo a domácí paštiku?